Træn din selvkontrol og nå dine mål

Vi kender alle, at kunne blive ramt af manglende motivation for en opgave og følelsen af at være tappet for energi

Når jeg i skrivende stund sidder og skal udforme mit første blogindlæg som nyansat studentermedhjælper hos MindPraxis, så ønsker jeg (og håber), at dette indlæg bliver perfekt. Perfekt for MindPraxis og perfekt for alle jer der læser det. Jeg kan mærke jeg bliver nervøs over, om jeg nu kan klare det, og om jeg er god nok. Jeg har nu skrevet den første sætning et utal af gange, og selvom motivationen var høj for dette arbejde da jeg startede, er nervøsiteten for, om jeg nu magter opgaven taget over, og jeg kan mærke Netflix og Facebook trække i mig.

Om dette er ligesom mig, fordi man synes opgaven er svær, om det er hverdagslivet der bliver for ensformigt og trivielt, eller noget helt tredje, så er det at mangle motivation for en given opgave et lod i livet, vi alle vil opleve. Men hvad gør man så, når motivationen er rettet mod Facebook, Netflix, sove længe eller en tur i byen i stedet for de mål man har sat sig?

Motivation er helt grundlæggende det, der får os mennesker til at gøre, som vi gør. Når motivationen for en opgave er i bund, kan det derfor være svært at have en målrettet adfærd, og man kan derfor føle, man er gået helt i stå. For at få motivationen op og kunne nå de mål man nu engang har sat sig, så kræver det en stor mængde selvkontrol. Selvkontrol er, når man selv har kontrollen og dermed ikke lader vaner og andre mennesker styre sine handlinger. Når jeg nu sidder og skriver dette oplæg, kræver det for eksempel for mig, en stor mængde selvkontrol, ikke at se den nye (og rigtig spændende) serie på Netflix, jeg netop er gået i gang med. Helt konkret er selvkontrol altså, når man skriver sin danskopgave, der snart skal afleveres, selvom man har mere lyst til at se TV eller når man tager i fitness selvom man hellere vil sove længe.

Selvkontrol bruger vi til at beherske vores impulser for, at kunne opretholde og få en mere ønsket adfærd. Dette så vi kan nå vores mål og opnå succes i livet – selv når motivationen for opgaven vi skal udføre, er i bund. Med selvkontrol kan vi følge værdier, moral og normer vi har sat for os selv eller er blevet foreskrevet af samfundet.

Vores selvkontrol kan sammenlignes med en muskel. Ligesom en muskel kan man nemlig træne sin selvkontrol ved at forstærke sin viljestyrke. Dette gøres ved at bruge sin selvkontrol. Hver gang jeg bruger min selvkontrol trænes den, og hver gang jeg giver efter for en impuls svækkes den. At træne sin selvkontrol er altså relevant for os alle – om man vil tage kampen op med stress, overspisning, stofmisbrug, blive bedre til at få lavet sine lektier eller vil have bedre medievaner.

Når man skal træne sin selvkontrol, er det vigtigt at vide, at selvkontrol ikke er en ressource man kan bruge på ny, hver gang man går i gang med en ny opgave. Et godt råd er derfor at sætte sig et mål for, hvad det er man vil bruge sin selvkontrol på. At finde ud af hvordan man kan skifte mellem at lave noget man er motiveret for, der ikke kræver selvkontrol og noget som kræver selvkontrol. Dette mål kan man så ændre i takt med, at man har trænet sin selvkontrol i en sådan grad, at den ikke bliver opbrugt ligeså hurtigt som tidligere.

Forskning[1] viser, at selvkontrol ikke bliver opbrugt ligeså hurtigt, hvis man på forhånd har udtænkt den situation, hvori man skal bruge sin selvkontrol, såkaldte if-then situationer. Så det er en rigtig god idé, at planlægge de situationer, hvor man skal bruge sin selvkontrol eksempelvis ved at lave en adfærdsguideline for sig selv, som man skal følge. Hvis jeg ved, at jeg har svært ved at tage mig sammen til at skrive min engelske stil, så laver jeg på forhånd en plan – hvilke tanker kan hjælpe mig? Hvordan kan jeg støtte mig selv i processen? Hvornår er et godt tidspunkt at lave den på? Hvor mange pauser skal jeg have undervejs? Hvordan vil jeg belønne mig selv efterfølgende?

At lave en adfærdsguideline kan dermed hjælpe uanset om målet er at skrive en engelsk stil, løbetræne, nye medievaner eller drikke mindre alkohol.

5 gode råd

– Til dig der vil træne din selvkontrol og nå dine mål

  • Overvej, hvad du vil prioritere at bruge din selvkontrol på.
  • Skift mellem aktiviteter hvor du er motiveret og aktiviteter som kræver stor selvkontrol.
  • Spis og drik, så blodsukkeret ikke falder.
  • Lav en adfærdsguideline, så du på forhånd ved, hvad du skal gøre, for at undgå dine impulser og dermed det som frister.
  • Lav de opgaver der er kedelige og svære, når du er i godt humør, så selvkontrollen ikke bliver opbrugt ligeså hurtigt.

Endvidere viser forskning[2] at godt humør vil hjælpe på ens viljestyrke, og dermed ens selvkontrol. Helt konkret skal man altså forsøge at gøre det man synes er kedeligt eller svært, når man er i godt humør.

I denne forskning[3] bliver der også henvist til et forsøg der viser at man har dårligere selvkontrol, når man har lavt blodsukker. Derfor kan selvkontrollen blive opbrugt langsommere, hvis man sørger for at holde blodsukkeret højt. Dette kan man vha. kulhydrater. At spise rugbrød, frugt, pasta, grøntsager og meget andet, kan altså bidrage til at ens selvkontrol bliver opbrugt langsommere, og man derfor har større mulighed for at nå de mål man har sat sig for.

Til sidst er det vigtigt at have for øje, at når man ved, at man skal bruge sin selvkontrol senere, så sætter det en begrænsning for selvkontrollen her og nu. Derfor er det bedste at bruge sin selvkontrol på den opgave, der er vigtigst først. En anden vigtig pointe er at man, hvis man er meget motiveret for noget, ikke bruger sin selvkontrol. Selvkontrollen træder altså først i kraft, når motivationen er faldet.

Jeg skal det næste stykke tid bruge mine selvkontrol på, at få bedre medievaner – mobilen skal ud af køkkenet og soveværelset, jeg må kun tjekke Instagram én gang om dagen og skal have halveret mit forbrug af Facebook – det vil forhåbentlig resultere i mere nærvær til gavn for mig selv og mine nærmeste.

God træning derude 🙂

Sofie Amalie

Kilder:

Baumeister, R. F., Vohs, K. D. & Tice, D. M. (2007). The strength model of self-control. Current Directions in Psychological Science
Larsen, R. J., Buss, D. M. & Wismeijer, A. (2017). Personality psychology (2. udgave) London, UK: McGraw
[1] Baumeister, R. F., Vohs, K. D. & Tice, D. M. (2007)

[2] Baumeister et al (2007)

[3] Baumeister et al (2007)

Felt